Bygg et insektshotell med barna:-)

Uten insekter, dør vi. Det høres kanskje hardt ut, men det er helt sant. Vi trenger insekter som pollinere så vi mennesker får den nødvendige maten vi trenger. Biene dør på grunn av flere årsaker. Vi bruker for mye sprøytemidler i landbruk, bygger ut byene så det blir mindre skoger og natur, masseproduksjon i landbruk der biene ikke trives og vi flytter rundt på bikubene. Dette er planeten våre barn skal overta, så det er superviktig å lære de å ta vare på den. Hva er vel bedre da enn å lage et insektshotell sammen. Hele prosessen gir kvalitetstid med barna, kreativ tenkning, øver opp motorikken, en tur i skogen og ikke minst viktig kunnskap til våre små. Hva mer kan man be om 🙂 Jeg testet det ut med to av mine barn, Oliver (6) og Isabelle (4) og vi ble ganske fornøyd med resultatet.

#1 Hotellbygging

 

Dette brukte vi: plankerester som vi fant i garasjen, terasseskruer (kan også bruke spikre til utendørsbruk), småspiker og en finerplate vi tilfeldigvis hadde liggende (aner ikke hvor den kom fra). Du kan også bruke papp som bakgrunn og stifte på eller lime.

Vi trengte også sag, hammer, sandpapir og skrutrekker (eller drill om du har).

La meg starte med å si at jeg ikke er verdens mest handy menneske, men jeg liker «prøv og feil»-metoden, og det er ingen fasit på hvordan dette skal se ut, så lenge hotellet henger sammen :-). Husk å sette hotellet opp på et flatt underlag for å forenkle opphenget.

Først satte vi opp plankerestene så vi kunne se for oss hvordan hotellet skulle se ut. Vi ønsket å sage minst mulig så det ble et lite puslespill for å få til den beste sammensettingen. Det endte med at kun en del måtte sages.

Da var det bare å skru sammen delene, noe barna fikk ansvaret for og gjorde en suveren jobb. Så la vi hotellet på finerplaten, og Oliver tegnet omrisset av det.

Da var det mor sin tur til å sage ut formen og Oliver fikk slipt ned kantene med sandpapir. Den morsomste delen for barna var vel å spikre fast finerplaten til hotellet. Jeg satte inn ca 70 småspiker så vidt ned rundt hele platen, så kunne Isabelle hamre løs. Og vips, så hadde vi laget et insektshotell på under en time!

img_3211.jpg

#2 Tur i skogen

 

Neste steg for hotellet er å fylle det opp med interiøret til disse småkrypene, og da må man ut i naturen. Vi tok med oss en pose og samlet opp masse fint gammelt treverk og kongler som lå på skogbunnen.

Dette liker insektene: bark, kongler, mose, deler fra døde trær, gress, pinner osv. Biene må ha små hule ganger i treverk så de kan legge eggene sine, da passer det fint med bambusstenger som finnes på hagesentere, ellers kan man borre hull i gamle trebiter. Hullene skal være ca. likestore som hullet på en femkroning.

P1070770edited

#3 Innredning og oppheng

Da er det bare å fylle hotellet. Du kan gjerne feste en ståltråd eller hønsenetting foran så ikke fyllet faller ut.

P1070772edited

Skru på noen kroker på hver side og heng opp på en vegg, gjerne sørvest vendt og et nokså tørt sted.

P1070775edited

p1070785.jpg

Nå har dere gjort verden til et litt bedre sted, så det er bare å ta seg en hvelfortjent hvil 🙂

God sommer!

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s