3 supertips fra Casa Kaos

skjermbilde-2017-03-05-kl-10-06-38

Endelig kommer 2. del av intervjuet med Marte som driver bloggen Casa Kaos. Vil du lese først del så finner du den her.

Hvorfor tror du det er så mye press rundt mammaidealet i dag?
Vi lever i en verden der vi har så enormt mange muligheter. Vi kan i prinsippet gjøre å få til alt. Alt er bare opp til deg selv får man høre over alt. Da er det klart vi får høyre forventninger til både seg selv og andre. Også får vi presentert alle muligheten som ligger der over alt. Hele tiden. I blogger, bøker, magasiner, reklame. Det går ikke å stenge det ute.

I tillegg har vi alle ekspertene som forteller oss hva vi bør gjøre og ikke bør gjøre. Det er kjempe fint på de områdene hvor man ønsker informasjon, men det blir problematisk når det også er på områder hvor vi egentlig var ganske fornøyde. Og det blir for detaljert som for eksempel nøyaktig hvor mange timer i døgnet barnet skal sove. Avviker du med en halv time så er det noe galt med deg som mamma eller med barnet ditt. Dette gjelder alle områder, søvn, barnemat, amming, trening. Det blir for mye. Vi skal ikke være sinte, ikke utålmodig, ikke stresse, alltid snakke til barna på den riktige måten. Man må til og med passe på hvilke ord man bruker, ikke si nei, men jeg vil at du skal osv… Vi er jo ikke roboter. Det er ingen som klarer å oppføre seg på den den måten hele tiden.

Hvordan kan vi gi oss selv litt mer slack? Og bli trygge på at vi er bra nok?
Man må rett og slett prøve å gi litt blaffen. Og ikke minst prøve å sortere litt. Også må man øve. Og tenke på de tingene man synes man er skikkelig god på i stedet. Jeg synes for eksempel at jeg er skikkelig god på å snakke med barna mine. Og jeg synes det er oppriktig gøy å høre på hva de har å si. Vi snakker godt sammen når de skal legge seg. Da kommer det gjerne ting de lurer, på tenker, synes er morsomt er redd for. Jeg får et herlig innblikk i deres verden.

Hva betyr kvalitetstid for barna med deg?
Jeg er ikke så fan av kvalitetsidbegrepet fordi jeg ikke synes man trenger å gjøre noe spesielt for å ha kvalitetstid sammen. Med det mener jeg at man må ikke ha planlagt eller organisert noe som å dra i akebakken eller svømmehallen. Vi planlegger ikke kvalitetstid sammen lengre. Vi bare er sammen og gjør det som passer best der og da. Vi bygger lego, ser en film, måker snø, vasker eller slapper av sammen.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg planla at vi skulle kose oss når barna var mindre. Da ble fallhøyden bare stor og jeg satt igjen alene på kjøkkenet med en haug kakaoen mens de var på hvert sitt rom og sutret etter å ha kranglet med hverandre. Og det verste av alt, jeg var sint på ungene for nå skulle vi jo kose oss.

Jeg kjøpe en støvkost i går, sånn med farger. Datteren min blei helt i hundre. Tok den med seg i barnehagen til og med fordi den hadde så fine farger. Og å få lov til å kjøre med støvsugeren er kjempe stas. Den suger jo inn ting.

Hvordan gjør du plass til og finner du ro til kvalitetstid med barna i en travel hverdag?
Jeg sliter litt med en hektisk hverdag. Selv om vi ikke er med på så mye og ikke er sånn kjøre ,hente, bringe, foreldre i det hele tatt så er det hektiske dager. Det er jobb skole, barnehage, vi skal spise middag, lekser, og fotball. Og derfor problemer med å finne den gode roen i hverdagen. Det er et evig tilbakevennende tema hvor jeg sier til mannen at sånn kan vi ikke ha det, nå må vi kutte ned, nå må vi slutte å styre rundt. Men så er det det vanskelige spørsmålet- hva vil du kutte ned? Jeg tror ikke den hektiske biten er til å unngå. Derfor heier jeg på å ta den tiden som dukker opp når den dukker opp. Plutselig ble han ferdig med leksene tidligere og vi hadde en restemiddag så det gikk fort å lage mat også fikk vi en ”tom” time før leggetid der vi kunne gjøre noe hyggelig.

Hvilke tre tips vill du komme med til mammaer der ute som ønsker mer kvalitetstid med barna sine?

  1. Ta den tiden som dukker opp.
  2. Lag mye middag så dere har restemiddager. Det sparer mye tid.
  3. Ikke ha huset ryddig og rent til en hver tid. Noen blir stressa av rot, men hvis man klarer å ha det litt rotete så er det en god forutsetning for å få mer tid til andre ting.

Tusen takk Marte for tiden og ikke minst tipsene dine 🙂 Bli bedre kjent med Marte og familien på Casakaos.no

Bildene i intervjuet er Martes egne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s