Dropp nei og sinne, få vellykkede barn?

kreativ-far

Det er uuuutrolig irriterende når mini ikke gjør som jeg sier. Når han finner på noe helt annet, utfordrer regelen jeg har satt eller omgår den. Men egentlig er det kjempe bra! Ikke alltid, men ofte.

Barn er født nysgjerrige og kreative. Som barn er man ekstremt mye mer kreative, enn som voksne. Den kreative evnen synker. Hvorfor? Fordi samfunnet rundt, inkludert du og jeg som foreldre lærer barna at de må holde seg innenfor rammene. Det er viktig det også, for å «passe» inn i samfunnet og for å få til det sosiale samspillet, men det er også viktig å få utvikle og beholde sine egne kreative egenskaper.

Tenk deg følgende scenario. Din lille mini sitter og ser Barne-TV. Du sier: Om fem minutter er Barne-TV over og vi skal begynne på legging. Du ser at ilden tennes i øynene på den for to sekunder siden rolige lille øyenstenen din. Han griper fatt i fjernkontrollene og løper inn på rommet sitt. Du hører noen dunk og svisj også kommer han løpende tilbake med et triumferende smil om munnen. Fjernkontrollene er kastet langt inn under sengen.

Dette er naturligvis kjempe irriterende ettersom en av de siste tingeen du har lyst til er å legge deg på alle fire og krabbe inn under en seng det sikkert burde vært fanget hybelkaniner under for lengst. Du har lyst til å bli både sint og irritert..Meeeeen om du snur litt på det. Han har faktisk kommet på en ganske smart og kreativ løsning for å få se mer på TV.

Visdomsordet i denne lille historien er: Pust med magen, tell til ti og  tenk deg om før du reagerer. For mye av det som irriterer oss mest er egentlig såre geniale små triks og oppfinnelser fra de små. Akkurat derfor er de mest kreative elevene ofte de minst likte av lærerne på skolen. De utfordrer systemet og rammene som er satt. Det er krevende i en hektisk hverdag for alle og en hver. Men prøv å se humoren eller det geniale i det. Kanskje kan du til og med rose for idé og gjennomføring før du forklarer at TVen likevel må av og pysjen på?

Takk Balder Onarheim, Phd i kreativitet, for inspirasjon til artikkelen.

Foto av JASON LEE

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s